Din pension

Hur gör jag för att gå i pension? Vilket skydd har min familj om jag skulle avlida?
Hur stor blir min pension? Här hittar du allt du behöver veta om din tjänstepension.

Så fungerar pensionen

Du tjänar ihop till din pension under hela livet. Den totala pensionen består av tre delar: den allmänna pensionen, din tjänstepension och ditt privata sparande.

Händelsekalender

• 18 Okt

• 17 Nov

• 18 Dec

Tjänstepension

Här hittar du information om tjänstepensionens olika delar:

Avgiftsbestämd tjänstepension Intjänad pensionsrätt 1998/2000 Förmånsbestämd tjänstepension Tjänstepension PA-KL

Värdebesked

I ditt värdebesked på Mina sidor kan du se hur stort ditt intjänade pensionskapital är och få en prognos på hur stor tjänstepensionen kan bli.

Till mina sidor

Pensionsdags

Du bestämmer själv när du vill gå i pension mellan 61 och 67 års ålder. Så här går det till när du har bestämt dig för att bli pensionär – steg för steg.

Efterlevandeskydd

Tjänstepensionen innehåller försäkringar som ger en ekonomisk trygghet för din familj om du skulle avlida.
Läs mer om:

Efterlevandepension Återbetalningsskydd

Se hela din pension

Hur stor blir skillnaden om jag jobbar kvar ett år extra? På minpension.se kan du prova dig fram och se hur olika alternativ påverkar din totala pension.

Till minpension.se

Blanketter & Avtal

Här har vi samlat alla blanketter för dig som är arbetsgivare, anställd eller pensionär inom Svenska kyrkan.

Till blanketter & avtal

Vanliga frågor just nu

Hur vet jag vilken pension jag kommer att få?

I ditt värdebesked på Mina sidor kan du se hur stort ditt intjänade pensionskapital är och få en prognos på hur stor tjänstepensionen kan bli om du jobbar kvar till 65 års ålder. I värdebeskedet kan du också se om du har rätt till en förmånsbestämd tjänstepension och/eller intjänad pensionsrätt, samt om du har valt att

Kan jag ta ut min avgiftsbestämda tjänstepension under exempelvis 5 år?

Ja, du har möjlighet att välja utbetalningstid för din avgiftsbestämda tjänstepension. Du kan välja mellan livsvarig utbetalning, 15, 10 eller 5 år.

När kan jag tidigast/senast ta ut min tjänstepension?

Tidigast från 61-årsmånaden och senast från och med månaden efter 67-årsmånaden.

Jag är inte längre anställd inom Svenska kyrkan, hur gör jag för att ta ut min pension?

Det finns en särskild blankett för pensionsanmälan för dig som inte längre är anställd inom Svenska kyrkan. Kom ihåg att vi behöver din pensionsanmälan 2 månader i förväg.

Jag är anställd inom Svenska kyrkan, hur gör jag när jag vill gå i pension?

Du anmäler uttag av din avgiftsbestämda tjänstepension till Kyrkans pensionskassa på Mina sidor eller via blankett. För att ta ut förmånsbestämd tjänstepension och intjänad pensionsrätt meddelar du din arbetsgivare, som anmäler uttag av pension till Kyrkans pensionskassa. Vi behöver ha din ansökan minst 2 hela månader i förväg.