Blanketter & Avtal

Här har vi samlat alla blanketter för dig som är arbetsgivare, anställd eller pensionär inom Svenska kyrkan. Här hittar du också våra olika pensionsavtal.

Har du Acrobat Reader?

För att kunna öppna pdf dokumenten krävs det att du har Acrobat Reader installerat på din dator.

Du kan ladda hem den senaste versionen av programmet här.

Skriv ut och skicka in!

Du kan fylla i blankettens fält direkt i PDF-filen. Observera att blanketten sedan måste skrivas ut och skrivas under innan du skickar in den till oss.

Blanketter - Arbetsgivare

Blankett

Årsrapportering – beställning av manuell registrering

Årsrapportering via blankett. Observera att denna möjlighet endast är öppen för arbetsgivare som inte har tillgång till Svenska kyrkans gemensamma IT-system.

Särskild avtalspension – överenskommelse

Exempelavtal som beskriver vad ett avtal om särskild avtalspension ska innehålla. Kan användas som grund för ett avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Blanketter - Anställd

Ansökan om pensionsutbetalning – anställda inom Svenska Kyrkan

Du som har en pågående anställning inom Svenska kyrkan använder denna blankett för att ansöka om utbetalning av din avgiftsbestämda tjänstepension.

Ansökan om pensionsutbetalning – ej längre anställda inom Svenska Kyrkan

Du som inte längre är anställd inom Svenska kyrkan använder denna blankett för att anmäla uttag av din tjänstepension (avgiftsbestämd tjänstepensionen, IPR och förmånsbestämd tjänstepension).

Anmälan av bankkonto

Blankett för att anmäla vilket konto du vill ha din pension utbetald till. Arbetsgivare är Kyrkans pensionskassa och arbetsgivarnumret 630513. Blanketten skickas till Nordea.

Anmälan av bankkonto – bosatt utomlands

Blankett för att anmäla vilket konto du som bor utomlands vill ha din pension utbetald till. Arbetsgivare är Kyrkans pensionskassa och arbetsgivarnumret 630513. Blanketten skickas till Nordea.

Återbetalningsskydd – ändring

Du som vill välja eller välja bort återbetalningsskyddet för din avgiftsbestämda tjänstepension fyller i denna blankett.

Återbetalningsskydd – hälsodeklaration

Hälsodeklaration för dig som vill teckna återbetalningsskydd. Behöver ej fyllas i om du tecknar återbetalningsskydd som nyanställd eller på grund av ändrad familjesituation de senaste 12 månaderna.

Återbetalningsskydd – ändring av förmånstagare

Du som vill ändra förmånstagare för återbetalningsskyddet på din avgiftsbestämda tjänstepension fyller i och skickar in denna blankett.

Anmälan om inkomst – särskild avtalspension

Du som har särskild avtalspension anmäler förvärvsinkomst, som ska reducera pension från Svenska kyrkan, på den här blanketten.

Blanketter - Pensionär

Anmälan av bankkonto

Anmälan av bankkonto – bosatt utomlands

Anmälan om inkomst – särskild avtalspension

Pensionsavtal

Kollektivavtal om tjänstepension

Nytt kollektivavtal för anställda inom Svenska kyrkan. Avtalet börjar gälla den 1 januari 2018.

KAP-KL Svenska kyrkan

Aktuellt kollektivavtal för anställda inom Svenska kyrkan.

Kyrkans PFA 2000

Tidigare avtal som gällde mellan 1998-01-01 och 2005-12-31 för anställda födda 1938 och senare (för de födda 1937 eller tidigare fortsatte PA-KL att gälla).

PA-KL

Tidigare avtal som gällde mellan 1985-01-01 och 1997-12-31.

Vanliga frågor just nu

Hur vet jag vilken pension jag kommer att få?

I ditt värdebesked på Mina sidor kan du se hur stort ditt intjänade pensionskapital är och få en prognos på hur stor tjänstepensionen kan bli om du jobbar kvar till 65 års ålder. I värdebeskedet kan du också se om du har rätt till en förmånsbestämd tjänstepension och/eller intjänad pensionsrätt, samt om du har valt att

Kan jag ta ut min avgiftsbestämda tjänstepension under exempelvis 5 år?

Ja, du har möjlighet att välja utbetalningstid för din avgiftsbestämda tjänstepension. Du kan välja mellan livsvarig utbetalning, 15, 10 eller 5 år.

När kan jag tidigast/senast ta ut min tjänstepension?

Tidigast från 61-årsmånaden och senast från och med månaden efter 67-årsmånaden.

Jag är inte längre anställd inom Svenska kyrkan, hur gör jag för att ta ut min pension?

Det finns en särskild blankett för pensionsanmälan för dig som inte längre är anställd inom Svenska kyrkan. Kom ihåg att vi behöver din pensionsanmälan 2 månader i förväg.

Jag är anställd inom Svenska kyrkan, hur gör jag när jag vill gå i pension?

Du anmäler uttag av din avgiftsbestämda tjänstepension till Kyrkans pensionskassa på Mina sidor eller via blankett. För att ta ut förmånsbestämd tjänstepension och intjänad pensionsrätt meddelar du din arbetsgivare, som anmäler uttag av pension till Kyrkans pensionskassa. Vi behöver ha din ansökan minst 2 hela månader i förväg.