Blanketter & Avtal

Här har vi samlat alla blanketter för dig som är arbetsgivare, anställd eller pensionär inom Svenska kyrkan. Här hittar du också våra olika pensionsavtal.

Har du Acrobat Reader?

För att kunna öppna pdf dokumenten krävs det att du har Acrobat Reader installerat på din dator.

Du kan ladda hem den senaste versionen av programmet här.

Skriv ut och skicka in!

Du kan fylla i blankettens fält direkt i PDF-filen. Observera att blanketten sedan måste skrivas ut och skrivas under innan du skickar in den till oss.

Blanketter - Arbetsgivare

Blankett

Årsrapportering – beställning av manuell registrering

Årsrapportering via blankett. Observera att denna möjlighet endast är öppen för arbetsgivare som inte har tillgång till Svenska kyrkans gemensamma IT-system.

Särskild avtalspension – överenskommelse

Blankett som används vid överenskommelse om särskild avtalspension mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Lathund Pensionsanmälan

Blanketter - Anställd

Ansökan om pensionsutbetalning – anställda inom Svenska Kyrkan

Du som har en pågående anställning inom Svenska kyrkan använder denna blankett för att ansöka om utbetalning av din avgiftsbestämda tjänstepension.

Ansökan om pensionsutbetalning – ej längre anställda inom Svenska Kyrkan

Du som inte längre är anställd inom Svenska kyrkan använder denna blankett för att anmäla uttag av din tjänstepension (avgiftsbestämd tjänstepensionen, IPR och förmånsbestämd tjänstepension).

Anmälan av bankkonto

Blankett för att anmäla vilket konto du vill ha din pension utbetald till. Arbetsgivare är Kyrkans pensionskassa och arbetsgivarnumret 630513. Blanketten skickas till Nordea.

Anmälan kan göras med bankid via följande länk: https://salaryservice.nordea.se/kvw/static/welcome

Anmälan av bankkonto – bosatt utomlands

Blankett för att anmäla vilket konto du som bor utomlands vill ha din pension utbetald till. Arbetsgivare är Kyrkans pensionskassa och arbetsgivarnumret 630513. Blanketten skickas till Nordea.

Återbetalningsskydd – ändring

Du som vill välja eller välja bort återbetalningsskyddet för din premie- eller avgiftsbestämda tjänstepension fyller i denna blankett.

Återbetalningsskydd – hälsodeklaration

Hälsodeklaration för dig som vill teckna återbetalningsskydd. Behöver ej fyllas i om du tecknar återbetalningsskydd som nyanställd eller på grund av ändrad familjesituation de senaste 12 månaderna.

Återbetalningsskydd – ändring av förmånstagare

Du som vill ändra förmånstagare för återbetalningsskyddet på din premie- eller avgiftsbestämda tjänstepension fyller i och skickar in denna blankett.

Anmälan om inkomst – särskild avtalspension

Du som har särskild avtalspension anmäler förvärvsinkomst, som ska reducera pension från Svenska kyrkan, på den här blanketten.

Blanketter - Pensionär

Anmälan av bankkonto

Anmälan av bankkonto – bosatt utomlands

Anmälan om inkomst – särskild avtalspension

Pensionsavtal

TPA18 Svenska kyrkan

Nytt kollektivavtal för anställda inom Svenska kyrkan. Avtalet börjar gälla den 1 januari 2018.

KAP-KL Svenska kyrkan

Aktuellt kollektivavtal för anställda inom Svenska kyrkan.

Kyrkans PFA 2000

Tidigare avtal som gällde mellan 1998-01-01 och 2005-12-31 för anställda födda 1938 och senare (för de födda 1937 eller tidigare fortsatte PA-KL att gälla).

PA-KL

Tidigare avtal som gällde mellan 1985-01-01 och 1997-12-31.

Vanliga frågor just nu

Vilka omfattas av TPA18 Svenska kyrkan?

Du som är anställd i Svenska kyrkan och född 1959 eller senare omfattas av pensionsavtalet TPA18 Svenska kyrkan, vissa undantag finns.

Premie- eller avgiftsbestämd tjänstepension?

I och med det nya avtalet TPA18 Svenska kyrkan benäms avgiftsbestämd tjänstepension som premiebestämd ålderspension. För dig som är kvar på KAP-KL Svenska kyrkan heter förmånen fortfarande avgiftsbestämd tjänstepension.

Vad betyder fribrev KAP-KL?

Du som omfattas av pensionsavtalet TAP18 Svenska kyrkan kan ha ett fribrev intjänat från tidigare avtal KAP-KL Svenska kyrkan. Det kan gälla dig som tjänat mer än 7,5 inkomstbasbelopp.

Varför kan jag inte simulera prognos?

Om du tillhör pensionsavtalet TPA18 Svenska kyrkan så finns inte möjlighet att beräkna en prognos. I ditt senaste värdebesked ser du aktuellt värde och prognos på din tjänstepension från Kyrkans pensionskassa.

Vilken avsättning ska jag som arbetsgivare räkna med i budgeten för 2018?

Personer som är född 1959 och senare omfattas av det nya pensionsavtalet TPA18 Svenska kyrkan. Pensionsavsättning görs med 4,5% på lön under 7,5 inkomstbasbelopp och 30% på lön över 7,5 inkomstbasbelopp. Anställda som har en pågående sjukersättning före 2018 omfattas av KAP-KL eller tidigare avtal inom Svenska kyrkan.