Din pension

Hur gör jag för att gå i pension? Vilket skydd har min familj om jag skulle avlida?
Hur stor blir min pension? Här hittar du allt du behöver veta om din tjänstepension.

Så fungerar pensionen

Du tjänar ihop till din pension under hela livet. Den totala pensionen består av tre delar: den allmänna pensionen, din tjänstepension och ditt privata sparande.

Händelsekalender

• 18 Dec

• 18 Jan

• 18 Feb

• 18 Mar

• 18 Apr

• 17 Maj

• 18 Jun

• 18 Jul

Tjänstepension

Här hittar du information om tjänstepensionens olika delar:

Avgiftsbestämd tjänstepension Intjänad pensionsrätt 1998/2000 Förmånsbestämd tjänstepension Tjänstepension PA-KL

Värdebesked

I ditt värdebesked på Mina sidor kan du se hur stort ditt intjänade pensionskapital är och få en prognos på hur stor tjänstepensionen kan bli.

Till mina sidor

Pensionsdags

Du bestämmer själv när du vill gå i pension mellan 61 och 67 års ålder. Så här går det till när du har bestämt dig för att bli pensionär – steg för steg.

Efterlevandeskydd

Tjänstepensionen innehåller försäkringar som ger en ekonomisk trygghet för din familj om du skulle avlida.
Läs mer om:

Efterlevandepension Återbetalningsskydd

Se hela din pension

Hur stor blir skillnaden om jag jobbar kvar ett år extra? På minpension.se kan du prova dig fram och se hur olika alternativ påverkar din totala pension.

Till minpension.se

Blanketter & Avtal

Här har vi samlat alla blanketter för dig som är arbetsgivare, anställd eller pensionär inom Svenska kyrkan.

Till blanketter & avtal

Vanliga frågor just nu

Varför kommer jag inte åt Mina sidor?

Är du pensionär eller nyanställd saknas behörighet för att komma in på Mina sidor. Som nyanställd kommer inloggningen att vara tillgänglig när det första värdebeskedet skapats. Detta sker året efter att välkomstbrevet skickats ut.

Premieprocent 4,5% upp till 7,5 IBB (beräknas proportionellt mot sysselgrad)

I avtalet TPA18 Svenska kyrkan står det att taket på 7,5 IBB ska beräknas proportionellt mot sysselsättningsgraden. Ni rapporterar ingen sysselsättningsgrad till oss i filen utan det är sysselsättningsgraden med hänsyn tagen till sjuk- eller aktivitetsersättning som punkten avser. Uppgiften om sysselsättningsgrad hämtar vi från AFA eller försäkringskassan.

Anställda födda före 1937?

Ni ska INTE rapportera in personer som är födda före 1937.

Anställningsdatum?

Fråga: För datum på en pågående anställning används idag ”00000000” och ”99999999”. Ska detta slopas i det nya formatet? Det tycks enligt schemafilen inte gå att redovisa datum på det formatet nämligen. Gäller det för alla datum att de ska redovisas som ”yyyy-MM-dd” istället för ”yyyyMMdd” som det görs i det gamla formatet? Svar: Det stämmer,

Flera löneperioder?

När en anställd fyller 67 år ska löneperioderna uppdelas på före och efter fyllda 67 år. Det innebär att månaden man fyller ska tillhöra ”före” och en ny löneperiod skapas fr.o.m den 1/1 månaden efter hen fyllt LAS ålder (67 år). Den tidigare gränsen vid 21 års ålder är borttagen.