Din pension

Hur gör jag för att gå i pension? Vilket skydd har min familj om jag skulle avlida?
Hur stor blir min pension? Här hittar du allt du behöver veta om din tjänstepension.

Så fungerar pensionen

Du tjänar ihop till din pension under hela livet. Den totala pensionen består av tre delar: den allmänna pensionen, din tjänstepension och ditt privata sparande.

Händelsekalender

• 18 Jun

• 17 Jul

• 18 Aug

• 18 Sep

• 16 Okt

• 18 Nov

• 18 Dec

Tjänstepension

Här hittar du information om tjänstepensionens olika delar:

Avgiftsbestämd tjänstepension Intjänad pensionsrätt 1998/2000 Förmånsbestämd tjänstepension Tjänstepension PA-KL

Värdebesked

I ditt värdebesked på Mina sidor kan du se hur stort ditt intjänade pensionskapital är och få en prognos på hur stor tjänstepensionen kan bli.

Till mina sidor

Pensionsdags

Du bestämmer själv när du vill gå i pension mellan 61 och 67 års ålder. Så här går det till när du har bestämt dig för att bli pensionär – steg för steg.

Efterlevandeskydd

Tjänstepensionen innehåller försäkringar som ger en ekonomisk trygghet för din familj om du skulle avlida.
Läs mer om:

Efterlevandepension Återbetalningsskydd

Se hela din pension

Hur stor blir skillnaden om jag jobbar kvar ett år extra? På minpension.se kan du prova dig fram och se hur olika alternativ påverkar din totala pension.

Till minpension.se

Blanketter & Avtal

Här har vi samlat alla blanketter för dig som är arbetsgivare, anställd eller pensionär inom Svenska kyrkan.

Till blanketter & avtal

Vanliga frågor just nu

Varför skiljer prognosen för premiebestämd tjänstepension från i år jämfört med förra året?

Premierna för den premiebestämda tjänstepensionen beräknas utifrån den rapporterade lönen och anställningstiden från din arbetsgivare. En hög lön under en kort anställningsperiod ger höga premier och hög prognos. Efterföljande helårsanställning kan ge en lägre prognos.

Vart ser jag löneväxlade eller kompletterande premier?

Du kan se löneväxlade eller kompletterande premier på Mina sidor.

Hur får jag tillgång till SKAPA?

SKAPA är det IT-system som hanterar kyrkans tjänstepensioner och finns tillgängligt för alla kyrkliga arbetsgivare som en del av Kyrknätet. För att få tillgång till SKAPA krävs: • Att du tilldelas behörighet och lösenord av den som är behörighetsansvarig i församlingen/pastoratet. • Att du har tillgång till Kyrknätet. Behörighet för närstående organisationer Arbetsgivare som är närstående

Vilka omfattas av TPA18 och ska rapporteras?

Samtliga anställda som är födda 1959 eller senare tillhör pensionsavtalet TPA18 och ska rapporteras in till oss.

Varför kommer jag inte åt Mina sidor?

Är du pensionär eller nyanställd saknas behörighet för att komma in på Mina sidor. Som nyanställd kommer inloggningen att vara tillgänglig när det första värdebeskedet skapats. Detta sker året efter att välkomstbrevet skickats ut.