Så styrs kyrkans pensionskassa

Fullmäktige

Fullmäktige är Kyrkans pensionskassas högsta beslutande organ och representerar både anställda och arbetsgivare. Här har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (SKAO) och de anställdas fackförbund lika många platser (7 var). Ordföranden är gemensamt utsedd av SKAO och facken. Mandatperioden är två år.

Fullmäktige utser styrelse och beslutar bland annat om stadgar, budget och årsredovisning.

Christina Rogestam, ordförande

Gör: Aktiv pensionär, styrelseledamot Stenvalvet, ordförande Fastighets AB Balder
Född: 1943
Arbetslivserfarenhet: VD och koncernchef Akademiska Hus, Generaldirektör Statens Invandrarverk, Universitetsdirektör Göteborgs universitet
Utbildning: Fil. kand. Göteborgs Universitet (stadskunskap, nationalekonomi, sociologi)
Utsedd av: Parterna gemensamt

Roland Rova

Gör: Kanslichef Kiruna pastorat

Kerstin Abelsson

Gör: Kanslichef Österhaninge församling

Ewa Engman Zappalá

Gör: Administrativ chef Solna församling

Ylva Wåhlin

Gör: Chefsjurist Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Bertil Burén

Gör: Ledamot i kyrkorådet och kyrkofullmäktige Vännäs-Bjurholms pastorat, revisor Luleå stift, före detta kanslichef Umeå pastorat

Eva-Maria Karlsson

Gör: Stiftsdirektor Luleå stiftskansli

Camilla Ruben

Gör: Kanslichef Norrköpings pastorat

Anette Gardell

Gör: Krematoriemästare/föreståndare Visby Domkyrkoförsamling, Kommunal Öst

Mahlin Bergman

Gör: Barntimmeledare Södra Ölands pastorat, avdelningsordförande Kommunal Sydost

Robert Eriksson

Gör: Kyrkogårdsförman Forsa-Högs församling

Bror Holm

Gör: Kyrkoherde Selångers församling, förbundsordförande Kyrkans akademikerförbund

Daniel Lindén

Gör: Präst och enhetschef för präster och musiker Köpingsbygdens och Malma församlingar, vice förbundsordförande Kyrkans akademikerförbund

Helene Fyhr Abrahamsson

Gör: Församlingspedagog Växjö Maria församling, ordförande Vision Svenska kyrkan Växjö stift
Utsedd av: Vision

Ingela Sjögren

Gör: Förbundsordförande Kyrkomusikernas riksförbund
Utsedd av: Lärarförbundet

Styrelsen

Styrelsen består av sex ledamöter och lika många ersättare. Tre av ledamöterna utses av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, varav en är ordförande. Övriga tre ledamöter utses av de fackliga organisationerna, varav en är vice ordförande. Styrelsens mandatperiod är två år.

Styrelsen svarar bland annat för att kapitalförvaltningen har en tillförlitlig finansiell rapportering och att verksamheten följer lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter. Styrelsen beslutar i strategiska frågor och fastställer placeringsriktlinjerna.

Ordinarie ledamöter

Dag Klackenberg, ordförande

Gör: Riksdagsledamot, styrelseuppdrag
Född: 1948
Arbetslivserfarenhet: VD Svensk Handel, Expeditionschef Utrikesdepartementet
Utbildning: Civilekonom Handelshögskolan i Stockholm, Jur. kand. Stockholms Universitet, Aspirantutbildning, Utrikesdepartementet
Invald: 2013

Inger Hjärtström, vice ordförande och AU-ledamot

Gör: Ombudsman
Född: 1957
Arbetslivserfarenhet: Ombudsman Svenska Kommunalarbetareförbundet
Utbildning: Arbetsrättsutbildning Lunds universitet, Undersköterskeutbildning, Gymnasium samhällsvetenskaplig linje
Utsedd av: Kommunal
Invald: 2007

Kai Bengtsson, AU-ledamot

Gör: Ordförande Lerums kommunala revision, Konsult i eget bolag Kai Bengtsson AB, Styrelseledamot Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Född: 1944
Arbetslivserfarenhet: Bank – huvudsakligen familjerätt och skatterätt
Utbildning: Civilekonom
Invald: 2010

Henrik Tobin

Gör: Ombudsman Lärarförbundet, Förbundssekreterare Kyrkomusikernas Riksförbund, Skribent
Född: 1954
Arbetslivserfarenhet: Organistverksamhet, Ledningsuppdrag inom Konstnärliga fakulteten Göteborgs universitet, Redaktör Kyrkomusikernas Tidning, Ombudsman Lärarförbundet, Projektledare Kyrkokansliet Svenska kyrkan.
Utbildning: Organistutbildning, musikvetenskap m.m.
Utsedd av: Lärarförbundet
Invald: 2017

Kent Österdahl

Gör: Kyrkoherde Klinte pastorat
Född: 1964
Arbetslivserfarenhet: Komminister och pastorsadjunkt Visby domkyrkoförsamling
Utbildning: Kandidatexamen Religionsvetenskaplig linje Uppsala universitet, Pastoralteologisk utbildning Svenska kyrkans Pastoralinstitut i Uppsala
Invald: 2016

Helén Ottosson Lovén

Gör: Generalsekreterare Trossamfundet Svenska kyrkan på nationell nivå
Född: 1957
Arbetslivserfarenhet: Ekonomi- och finanschef Trossamfundet Svenska kyrkan på nationell nivå, Ekonomichef Svenska kyrkans stiftelse för rikskyrklig verksamhet, Revisor/Administrativ chef Ernst & Young AB
Utbildning: Juris kandidatexamen Uppsala universitet
Invald: 1999

Suppleanter

Helén Källholm
Anders Blom
Lars Fischer
Anne-Marie Hansson
Sigvard Olsson
Anna Odhner

Arbetsutskottet

Arbetsutskottet består av tre ledamöter: Dag Klackenberg, styrelsens ordförande, Inger Hjärtström, vice ordförande och Kai Bengtsson, ordinarie ledamot i styrelsen.

Arbetsutskottet bereder ärenden till styrelsen, beslutar om inträde för nya arbetsgivare som är närstående till Svenska kyrkan och utgör Överprövningsnämnd för Kyrkans pensionskassa. Styrelsen har även delegerat vissa frågor inom kapitalförvaltningsområdet till arbetsutskottet.

Ersättningskommitten

Ersättningskommitten består av tre ledamöter. SKAO och facken utser en ledamot var och den tredje ledamoten är fullmäktiges ordförande.

Ersättningskommittens uppgift är att ta fram förslag på hur mycket fullmäktige, styrelsen och revisorerna ska ha i arvode för sitt arbete. Detta för att undvika att styrelseledamöterna lämnar förslag om sina egna arvoden. Beslut fattas av fullmäktige.

När det gäller ersättning till vd är det styrelsen som fattar beslut. Hur mycket övriga anställda ska ha i ersättning beslutar vd i samråd med styrelsens ordförande. Läs mer i vår ersättningspolicy.