Årsrapportering

Rapportering av pensionsgrundande lön och andra pensionsgrundande uppgifter för Svenska kyrkans anställda görs en gång per år. Rapporteringen ligger till grund för Kyrkans pensionskassas fakturering av de anställdas pensionspremier.

På den här sidan hittar du information om vilka anställda som ska rapporteras, när det ska göras och hur du går till väga.

Anställda inom Svenska kyrkan ska rapporteras till Kyrkans pensionskassa, några undantag finns.

De som inte ska rapporteras till oss är följande:

• Arbetstagare som är äldre än 67 år vid anställningstidpunkten
  • Uppdragstagare, personer som utför arbete utan att ett anställningsförhållande finns
  • Förtroendevalda
  • Tjänst där arvoden utbetalats ska inte rapporteras, i de flesta fall avser detta musiker

Speciella regler gäller för individer med sjukersättning. Kontakta Kundservice om du är osäker på hur rapporteringen ska ske.

Svar på vanliga frågor om årsrapporteringen

Pensionsgrundande uppgifter för föregående inkomstår rapporteras in under januari månad, sista datum för rapportering hittar du i händelsekalendern. Rapportera gärna så tidigt som möjligt under rapporteringsperioden.

Arbetsgivare som rapporterar för sent får betala en avgift på 5 000 kronor per påbörjad förseningsvecka. Fakturorna skickas ut tidigast vid nästa ordinarie faktureringstillfälle och arbetsgivare får betala en räntekompensation.

Arbetsgivare som rapporterar via blankett faktureras en avgift på 3 000 kronor.

Lönerapportering inkomståret 2018, steg för steg

Rapportering löneväxling

Lönen som årligen ska rapporteras till Kyrkans pensionskassa för en anställd som löneväxlar är bruttolönen, dvs. lönen före löneväxling.
Ex. Anställd har i årslön 550 000 kr
Löneväxlar 1 000 kr per månad – 12 000 kr per år
Lön att rapportera till Kyrkans pensionskassa är årslönen 550 000 kr

Löneväxlingspremien

Den premie som ska rapporteras in till Kyrkans pensionskassa är det totala löneväxlande beloppet för året som har gått inklusive de 5,8% (skillnaden mellan de sociala avgifterna och särskild löneskatt).
Ex. Anställd löneväxlar 1 000 kr per månad – 12 000 kr per år
12 000 * 105,8% = 12 696 kr